Aromatyczna Pracownia

dekalog

Naturalne olejki eteryczne

Produkowane przeze mnie dyfuzorki najlepiej komponują się z naturalnymi olejkami eterycznymi, dlatego dziś o nich słów kilka.

Przede wszystkim chciałabym się skupić na tym, co należy wziąć pod uwagę podczas wyboru olejku. Oczywiście przedstawione przez mnie wskazówki i porady są wynikiem moich kilkuletnich doświadczeń. Naturalnymi olejkami eterycznymi interesuję się już od kilku lat (ich dobroczynne właściwości odkryłam, kiedy zachorowałam na przewlekłe zapalenie zatok) ale bardziej szczegółową uwagę zaczęłam im poświęcać od 2017 r. przez ten czas zdobyłam dość solidną wiedzę, którą się z Wami dzielę. Zdaję sobie sprawę, że przede mną jeszcze wiele lat nauki i zgłębiania tajników tematu, ale jednocześnie uważam, że jestem wystarczająco kompetentna, aby przekazać Wam posiadaną wiedzę w temacie.

W pierwszej kolejności należy odpowiedzieć sobie na pytanie co to jest naturalny olejek eteryczny? Otóż, jest to silnie skoncentrowana substancja zapachowa pochodząca z surowców roślinnych. Oznacza to, że zasadniczo na jakość olejku wpływ ma jakość samej rośliny lub jej części, z której olejek jest otrzymywany. Olejki są wytwarzane z przeróżnych roślin, zarówno tych pospolitych, powszechnie dostępnych jak bardzo egzotycznych, rosnących gdzieś w odległych zakątkach świata. Dlatego musimy zdawać sobie sprawę, że olejek z rzadko spotykanej rośliny sprzedawany za kilka złotych pod hasłem „naturalny olejek eteryczny” nie zawsze będzie naturalny, silnie skoncentrowany i posiadający wszystkie te cudowne właściwości jakie przypisuje się konkretnej roślinie. A raczej będzie bardziej prawdopodobne, że olejek jest sztucznie „wzbogacony”, niekoniecznie przyjaznymi dla zdrowia substancjami i rozcieńczony do granic możliwości. Niestety ale za naturalny i dobry jakościowo olejek, trzeba zapłacić więcej niż kilka złotych.

Istotne czynniki wpływające na właściwości olejku to: sama roślina i jej odmiana, niektóre odmiany mogą różnić się poszczególnymi właściwościami, rodzaj zastosowanej uprawy, gleba, położenie geograficzne, czystość powietrza, pogoda, stosowane nawozy, okres zbioru, warunki suszenia roślin, warunki destylacji jak i pogoda podczas tego procesu. Wszystko to składa się na produkt końcowy – olejek, jego jakość i właściwości.

Należy też pamiętać, że o jakości olejków nie zawsze świadczą certyfikaty. Często podmioty same tworzą certyfikaty i je nadają własnym produktom, nie zawsze jest to wyznacznik odpowiedniej, czyli wysokiej jakości. Także nie wszystkie destylarnie potrzebują posiadać certyfikat, chociażby z racji samej ich lokalizacji (górska wioska, z uprawami bez pestycydów, czystym powietrzem).

Moim zdaniem ważne jest racjonalne podejście do tematu, czyli czytanie etykiet, składów, sprawdzanie producentów, destylarni, no i wysokość ceny. Nie zawsze tańszy olejek będzie miał niską jakość, ponieważ może to być olejek pozyskiwany z rośliny powszechnie stosowanej w Twojej lokalizacji.

Pamiętajmy także, że olejków nie należy spożywać. Silnie skoncentrowane mogą doprowadzić nie tylko do uszkodzenia przełyku, ale zagrażać życiu i prowadzić do śmierci.

Post a Comment